Hormonen in balans

Wist je dat de pil deze bijwerkingen kan hebben?

De pil. Veel vrouwen gebruiken de pil en dan vaak jaren achter elkaar. Vraag jij je wel eens af of de pil bijwerkingen heeft en welke dit dan precies zijn? Vrouwen gebruiken de pil om het risico op een ongeplande zwangerschap te minimaliseren. Maar soms wordt de pil ook ingezet om klachten zoals acne, zware menstruaties, onregelmatige menstruaties of PMS te verminderen. En soms helpt dit inderdaad. De pil pakt alleen niet de oorzaken van deze klachten aan.

Het lijkt zo simpel, een klein pilletje per dag en je weet precies wanneer je ongesteld wordt en je bent beschermd tegen een ongeplande zwangerschap. Maar wat veel vrouwen niet weten (of zich op zijn minst niet voldoende beseffen) is dat de pil ook veel schade kan toebrengen. In dit blog meer over die schadelijke effecten van de pil. Dit blog is dan ook voor jou om je te informeren zodat je zelf een bewuste keuze kunt maken. Het is dan ook zeker niet mijn insteek of intentie je te laten stoppen met de pil.

Hoe werkt de pil?
Om te begrijpen wat de pil doet, moeten we het eerst hebben over hoe de pil werkt. De belangrijkste taak van de pil is het voorkomen van een eisprong. Geen eisprong, geen inseminatie, geen bevruchting, geen baby.

Anticonceptiepil bijwerkingen

Stemmingswisselingen en depressie
Een aantal van de bijwerkingen die de pil kan hebben zijn stemmingswisselingen, gevoelens van angst, vermindert libido, prikkelbaarheid en zelfs depressie. Dit wordt veroorzaakt doordat de pil zorgt voor een verstoring van de hersenstructuur en -functie. Het gaat hierbij dan juist om de hersengebieden die van belang zijn op de manier waarop je emoties verwerkt. Je hormonen zijn ongeveer de minst begrepen stofjes waar je ooit tegenaan bent gelopen. Hormonen beïnvloeden het vormen van je identiteit, de overtuigingen die je over jezelf hebt en je gedrag. Langdurig aan de anticonceptiepil kan hier dus veel invloed op hebben.

Verhoging van het risico op bepaalde soorten kanker
Diverse onderzoeken hebben verband gelegd tussen het langdurig gebruik van de pil en een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Ook hebben meer dan 50 onderzoeken een lichte toename van het risico op borstkanker aangetoond.

Waar heeft de pil eigenlijk allemaal invloed op?
De pil heeft zeker niet alleen invloed op het wel of niet zwanger worden. Het is namelijk van grote invloed op je hormoonbalans en daarmee eigenlijk elk orgaan en veel lichaamsfuncties. Een paar voorbeelden:

  • Verlaagde botdichtheid
  • Verhoogd risico op laaggradige ontstekingen
  • Migraine
  • Onbalans in de darmen (en daardoor mogelijk verminderde opname van voedingsstoffen)
  • Verhoogd risico op hartaanval en beroerte

De pil en je schildklier
De schildklier is een belangrijke hormoonklier, want het reguleert je stofwisseling en heeft daarmee invloed op je lichaamsgewicht, maar bijvoorbeeld ook je energieniveau. Bij gebruik van de pil kan de functie van de schildklier aangetast worden waardoor een trage schildklier ontstaat. Te weinig schildklierhormoon kan leiden tot verschillende klachten, zoals moeilijk kunnen afvallen, depressie, het snel koud hebben (handen, voeten, puntje van je neus), constipatie, vergeetachtig/slecht geheugen, droge huid en haaruitval.

Voedingsstoffen
De pil kan tot slot ook zorgen voor uitputting van essentiele voedingsstoffen. Het gaat hierbij om antioxidanten, B-vitamines en mineralen zoals magnesium, selenium en zink. Deze zijn ontzettend belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters, het behouden van een goede hormoonbalans, aanmaak van het eerder genoemde schildklierhormoon, regulering van je immuunsysteem etc. Lang gebruik van de pil kan dus een probleem zijn voor vrouwen met een kinderwens, die deze voedingsstoffen juist zo hard nodig hebben. Goed om te weten als je een kinderwens hebt: tijdig ontpillen!

Is er een goed alternatief?
Mocht je voor jezelf de afweging hebben gemaakt niet meer aan de pil te willen, wat is dan een goed alternatief? Hieronder noem ik er een paar. Bekijk vooral wat past bij jou.

  1. Natuurlijke anticonceptie
    De natuurlijke manier van anticonceptie: weten wanneer je vruchtbaar bent. Door je cyclus te volgen met behulp van het meten van je temperatuur (en dit bij te houden) krijg je goed zicht op je vruchtbare dagen. Dit vergt wel wat oefening en nauwkeurig bijhouden. Neem hiervoor elke ochtend voor je uit bed stapt en op vaste tijden je basale lichaamstemperatuur op en leg dit vast in een daarvoor bestemde app (zoals bijvoorbeeld Kindara). Je zult je cyclus en lichaam steeds beter leren kennen en leert ook de symptomen herkennen die je ervaart vlak voor je vruchtbare dagen. Je kunt ook kiezen voor de Daysy, dit is een apparaatje waarmee je je eigen cyclus kunt tracken. Het apparaat analyseert jouw cyclus met het algoritme dat gegevens van 5 miljoen cycli bevat en geeft mede op basis hiervan aan of je in je vruchtbare periode zit of niet.
  2. Koperspiraal
    Dit is het enige anticonceptiemiddel dat geen hormonen afscheidt. Het is >99% effectief en kan tot 10 jaar lang in de baarmoeder blijven zitten. Het brengt helaas ook een aantal klachten/bijwerkingen met zich mee: meer menstruatiepijn en een langer durende menstruatie.
  3. Mirena
    En tot slot kan je kiezen voor het laag-hormonaal spiraaltje, genaamd Mirena. Dit spiraaltje geeft een zeer kleine hoeveelheid progesteron af (terwijl de pil vaak zowel oestrogeen als progesteron bevat). Omdat er geen oestrogeen in het Mirena spiraaltje zit, ervaren vrouwen over het algemeen minder bijwerkingen.

Na dit artikel gelezen te hebben bevindt je je in een positie om de versie van jezelf te worden die je het liefst wilt zijn. Of dat nu een versie van jezelf aan de pil is of een versie van jezelf zonder de pil. Wat je ook kiest, je kunt nu meer weloverwogen beslissen. Als je als jonge vrouw hormonale klachten ervaart, zou er eerst goed gekeken moeten worden naar eventuele onderliggende oorzaken zoals een disbalans in je hormonen voor je besluit aan de pil te gaan.

Natuurlijke anticonceptie

Waarom kiezen voor Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van jouw lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en nutriënten die voor de herstelprocessen nodig zijn en om ook op langere termijn goed te kunnen functioneren.

  • Voel je je al een tijdje niet fit en wil je weten waar dit door komt en wat je hieraan kunt doen?
  • Kamp jij met vage klachten zoals moeheid, migraine, onverklaarbaar aankomen of andere klachten?

  • Zijn je hormonen niet in balans en veroorzaakt dit klachten?

Advisering & verkoop van supplementen o.a.

Supplementen die de therapie ondersteunen