Gezonde voeding

Antioxidanten en vrije radicalen

Oxidatie is een chemisch proces dat zich afspeelt in je lichaam. Oxideren betekent met zuurstof verbinden. Bijvoorbeeld door vervuiling, chemische stoffen of ongezonde voeding. Het is dus een reactie met zuurstof waarbij vrije radicalen ontstaan in je lichaam. Nog zo’n term waar je veel over hoort. Laten we bij het begin beginnen…

Vrije radicalen

Een vrije radicaal is een atoom of molecuul met een nog ongebruikte verbinding. Dat kan je zien als een soort haakjes. Daarmee beschadigen ze andere moleculen waardoor meer vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen ondermijnen de natuurlijke processen van ons lichaam.
Vrije radicalen vallen belangrijke moleculen in je lichaam aan, zoals proteïnes en lipiden. Een van de belangrijkste proteïnen in ons lichaam is het DNA. DNA kan dus beschadigd raken door een overschot van vrije radicalen. Ook kan een overschot van vrije radicalen kunnen je bindweefsel aantasten, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan.

Oxidatie verhogende factoren

En dan heb je nog oxidatie verhogende factoren, zoals stress, vervuiling, chemische stoffen, ongezonde voeding, ontstekingen of bijvoorbeeld extreem sporten. Hierdoor kan er een hogere mate van oxidatie ontstaan en zo ontstaan er dus ook meer vrije radicalen.

Hoe bescherm je jezelf tegen deze vrije radicalen?

Antioxidanten beschermen je tegen deze vrije radicalen doordat ze beschermen tegen de gevolgen van oxidatie (de naam zegt het immers al). Een aantal bekende antioxidanten zijn bijvoorbeeld aan vitamine C of E. Maar dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Er zijn nog twee krachtige antioxidanten waar ik graag wat meer over vertel:

 • Q10 wordt aangemaakt door het lichaam, maar naarmate je ouder wordt, wordt dit minder. Q10 speelt een belangrijke rol in de energieproductie van de cellen en is bovendien een belangrijke antioxidant. Q10 gaat oxidatie tegen en daarmee ook de vorming van vrije radicalen.
 • Glutathion heeft vier belangrijke functies: detoxificatie, antioxidatie, regulering van het immuunsysteem en DNA bescherming. Ook glutathion wordt aangemaakt in het lichaam, maar soms maakt je lichaam tijdelijk minder van dit stofje aan. Bij situaties van stress, trauma’s, infectieziekten, roken of door sommige medicijnen. In die gevallen kan een krachtig glhutathion supplement uitkomst bieden.

Voeding

Antioxidanten krijg je bij een gezond voedingspatroon vaak ruimschoots binnen.
Maar een antioxidant is geen stofje, het is een functie. Er zijn mogelijk wel hinderden of zelfs duizenden voedingsstoffen die als antioxidant werken.

 1. Bessen! In allerlei soorten en maten, ze barsten van de antioxidanten. En een handig tip: je kunt ze zowel vers, gevriesdroogd of bevroren eten.
 2. Boerenkool. Rijk aan vezels, vitamines en antioxidanten.
 3. Artisjokken. Deze ongewoon ogende planten zitten vol met verschillende antioxidanten zoals vitamine C, hydroxykaneelzuren en flavonen.
 4. Granaatappel, vol polyfenol-antioxidanten, zoals tannines en flavonoïden.
 5. Koffie. Speciaal voor alle cafeïneliefhebbers. Koffie is een rijke bron van antioxidanten. Er kan wel verschil zitten tussen soorten en fabrikanten is in eerder onderzoek opgemerkt.
 6. Pure chocolade. Nog zo een met veel liefhebbers. Boordevol antioxidanten genaamd flavonoiden die weer volop in cacao zitten. Hoe meer cacao (en dus hoe puurder de chocola), hoe meer antioxidanten.

Kortom, plantaardige voeding is een enorme bron van antioxidanten. En dan het liefst variëren, alle kleuren van de regenboog.

Zwarte bessen antioxidanten

Waarom kiezen voor Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van jouw lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en nutriënten die voor de herstelprocessen nodig zijn en om ook op langere termijn goed te kunnen functioneren.

 • Voel je je al een tijdje niet fit en wil je weten waar dit door komt en wat je hieraan kunt doen?
 • Kamp jij met vage klachten zoals moeheid, migraine, onverklaarbaar aankomen of andere klachten?

 • Zijn je hormonen niet in balans en veroorzaakt dit klachten?

Advisering & verkoop van supplementen o.a.

Supplementen die de therapie ondersteunen