Home » Beter leren dealen met stress?

Gezonde leefstijl

Beter leren dealen met stress?

Terwijl ik dit blog schrijf voel ik mij ontspannen en ontladen na een fijne vakantie die volgde op een periode van hard werken. Bart (mijn man) en ik hebben deze vakantie bewust geprobeerd flink af te schakelen. Sauna, zon, zee, strand, een lesje yoga, lekker eten, voldoende slapen.. Vakantie is vaak de ultieme manier om te ontspannen. Maar hoe kan je stress nog meer verminderen? Niet alleen tijdens de vakantie, maar eigenlijk het hele jaar door. En waarom is dit zo belangrijk?

We worden dagelijks geprikkeld door allerlei factoren die in meer of mindere mate stress uitlokken. Als dit te lang doorgaat of er volgt een opeenstapeling van stressmomenten, kan dit een gevoel van mentale druk of spanning geven. Je kent het wel.. Dat kan weer tot gevolg hebben dat er zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan.

Hoe verminder je stress?

We hebben allemaal wel te maken met stress. Voldoende beweging, regelmatig ontspannen (wat voor iedereen weer op een andere manier het beste kan) en een gevarieerd en gezond eetpatroon zijn belangrijk om met stress om te kunnen gaan.

Met sporten stress verminderen

Sporten stelt je daadwerkelijk in staat om beter met stress om te gaan. Lichamelijke inspanning helpt namelijk om gevoelens van stress te reguleren. Een krachtinspanning creëert een soort van afweermechanisme tegen de effecten van (hormonale) stressgevoelige systemen in ons lichaam. Dit mechanisme zorgt voor een minder heftige emotionele en fysieke reactie en draagt bij aan een verhoogd positief gevoel en welzijn. Dit werkt als volgt: elke vorm van lichamelijke inspanning zorgt voor een kortstondige stressreactie. Niets mis mee. Je lichaam keert na deze inspanning weer terug naar de ‘normale’ uitgangspositie, maar ondertussen train je wel je stressrespons. Dit zorgt voor meer weerbaarheid in stress-situaties. Hierbij is het wel van belang om tijdens het sporten af en toe het tempo flink op te voeren. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en neemt het stresshormoon (cortisol) tijdelijk toe. Ons lichaam doet er vervolgens alles aan om de stress weer onder controle te krijgen wat het ontspannen gevoel na een fysieke inspanning verklaart.

Met voeding stress verminderen

Ook een gevarieerd en gezond voedingspatroon rijk aan de benodigde voedingsstoffen kan uitkomst bieden om stress te verminderen, danwel te reguleren. De belangrijkste hieronder op een rijtje:

B-vitamines
Belangrijk om te onthouden: B vitamines zijn energie-ondersteuners en ondersteunen bij het reguleren van de gemoedsrust.

  • B1 zorgt voor de energieproductie uit koolhydraten, ondersteunt het zenuwstelsel en zorgt voor de vorming van hormonen en eiwitten.
  • B6 is essentieel voor ons zenuwstelsel en activeert energie. Je vindt dit o.a. in peulvruchten, groenten, vlees, eieren en granen. B6 is een belangrijke in de B-familie. Het zorgt namelijk voor een verbeterde werking en opname van vitamine B12.
  • B12 vind je vooral in vlees, vis en zuivelproducten. Ook B12 is een energieleverancier en zorgt daarnaast dat je helder van geest blijft. Twee goed opneembare vormen zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine.

Folaat
Dit is de natuurlijke vorm van vitamine B11. Avocado’s, bladgroenten, bonen en eieren zijn een paar voorbeelden van voeding waar je deze vitamine in terugvindt. Folaat (ook wel foliumzuur genoemd, maar folaat is de actieve verbinding) wordt geadviseerd tijdens de zwangerschap, maar het stelt ons ook in staat om beter te concentreren en om te gaan met situaties die stress opleveren.

Magnesium
Dit wordt vaak genoemd als we spreken over stress. Er is een belangrijke relatie tussen magnesium en onze stemming en gevoelens. Magnesium is namelijk verantwoordelijk voor de prikkeloverdracht die spanningen veroorzaakt. Onderzoek wijst uit dat stress zorgt voor ontoereikende niveaus van magnesium en vice versa. Specifiek voor stress is magnesiumtauraat de beste vorm. Deze reguleert namelijk de hersenfunctie en daarmee geschikt om te ondersteunen bij stressituaties.

Ontstressen op het strand

Waarom kiezen voor Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van jouw lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en nutriënten die voor de herstelprocessen nodig zijn en om ook op langere termijn goed te kunnen functioneren.

  • Voel je je al een tijdje niet fit en wil je weten waar dit door komt en wat je hieraan kunt doen?
  • Kamp jij met vage klachten zoals moeheid, migraine, onverklaarbaar aankomen of andere klachten?

  • Zijn je hormonen niet in balans en veroorzaakt dit klachten?

Lees meer of maak een afspraak!

Advisering & verkoop van supplementen o.a.

Supplementen die de therapie ondersteunen