Het effect van de juiste voeding

Een te hoog cholesterolgehalte

Cholesterol wordt vaak geassocieerd met iets negatiefs. Maar feitelijk is het iets goeds. En onmisbaars. Je lichaam heeft het nodig. Het is namelijk een antioxidant en bouwstof die nodig is voor de aanmaak van cortison, estradiol, galzouten (die zorgen voor het verteren van vetten), progesteron en testosteron.

De hersenen hebben 10 tot 20 procent cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren. Andere belangrijke functies van cholesterol zijn de aanmaak van vitamine D en de aanmaak van hormonen. Je lichaam is in staat om zelf cholesterol te maken. Dat gebeurt hoofdzakelijk in de lever. Wist je dat maar 2% van de benodigde cholesterol rechtstreeks uit voeding wordt opgenomen?

Het verschil tussen LDL en HDL

Cholesterol wordt in het bloed vervoerd door middel van een soort bolletjes. Deze bolletjes bestaan in de binnenkant uit onder andere triglyceriden en aan de buitenkant uit fosfolipiden en apaproteinen.
Cholesterol is onder te verdelen in VLDL (very low density lipoprotein), LDL (low density lipoprotein) en HDL (high density lipoprotein).
LDL wordt (ten onrechte) gezien als ‘slecht’ cholesterol, omdat een hoge concentratie LDL een signaal kan zijn voor het risico op een hartinfarct. HDL zorgt voor transport van overtollig cholesterol vanuit de cellen terug naar de lever. HDL wordt ook wel ‘goed’ cholesterol genoemd om deze reden. Maar de rol van HDL is een stuk complexer, want het speelt ook een rol bij ontstekingen infecties, bloedstolling en nog veel meer processen. Een verhoogd cholesterol is iets waar de meeste mensen bang voor zijn en waarvoor al gauw medicatie in de vorm van cholesterolverlagers wordt voorgeschreven.

Is er sprake van verhoogd cholesterol?

Om te zien of het cholesterol op een gezond niveau zit is het niet zo interessant om het totale cholesterol te meten. Het is zinvoller om zowel de waarde LDL als HDL te meten. HDL mag best hoog zijn, dit gaat immers terug naar de lever. De ratio tussen HDL en LDL geeft een beter beeld van het risico op hart- en vaatziekten. Een verhoogd cholesterol heeft eigenlijk een soort van alarmfunctie om je leef- en eetgewoonte te veranderen. Het kan bijvoorbeeld wijzen op een gestoorde leverfunctie. Om het cholesterolgehalte te verlagen zijn voedingsaanpassingen nodig (minder toxische stoffen) en de waarden te kunnen herstellen.

Te hoog cholesterolgehalte

Wat kan je zelf doen?

Zorg voor voldoende vezelrijke voeding. Vervang vlees door meer vis, neem voedingstoffen met een hoog anti-oxidant werking zoals blauwe en rode vruchten (en zo heb je nog veel meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Wees zeer zuinig met verzadigde vetten. En het drinken van groene thee heeft een positieve uitwerking op het cholesterolgehalte. Verder is het belangrijk te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging.

Suppletie

En tot slot een aantal supplementen die ondersteunend kunnen werken:

  • Psyllium
    Verlaagt het cholesterol, verbetert de ratio HDL/LDL. Vermeng met yoghurt of met een groot glas water direct opdrinken (psyllium dikt het water direct in)
  • Q10 (Ubiquinol)
    Ubiquinol beperkt de schade bij gebruik van cholesterol verlagende medicijnen (statines)
  • Omega 3 vetzuren (EPA en DHA)
    Verlaagt triglyceriden, zorgt voor een gezond cholesterol
  • Lycopeen
    Verlaagt de vorming van LDL cholesterol en versterkt de LDL-afbraak en verwijdering uit de cirulatie
  • Berberine
    Heeft cholesterol verlagende effecten

Waarom kiezen voor Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van jouw lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en nutriënten die voor de herstelprocessen nodig zijn en om ook op langere termijn goed te kunnen functioneren.

  • Voel je je al een tijdje niet fit en wil je weten waar dit door komt en wat je hieraan kunt doen?
  • Kamp jij met vage klachten zoals moeheid, migraine, onverklaarbaar aankomen of andere klachten?

  • Zijn je hormonen niet in balans en veroorzaakt dit klachten?

Advisering & verkoop van supplementen o.a.

Supplementen die de therapie ondersteunen