Gezondheid begint in de darmen

Een lekkende darm…?

Een lekkende darm, oftewel een leaky gut. Eigenlijk een bijzondere term, want het is echt niet zo dat je darm lekt bij deze aandoening. Maar wat is het dan wel? Een hypermeabele darm is eigenlijk een betere naam en dit betekent dat de darmwand meer doorlaatbaar is dan het zou moeten zijn.
Bij gezonde darmen is sprake van een beperkte doorlaatbaarheid. Dit stelt het lichaam goed in staat om de nuttige stoffen op te nemen. Bij een lekkende darm is de functie van de darmwand verstoord en nemen we voedingsstoffen niet langer goed/voldoende op.

De oorzaak hiervan kan worden gevonden in verschillende triggers. Gluten, zuivel en suikers bevatten stoffen die de darmwand irriteren (als je hiervoor intolerant bent) en dit kan tot klachten leiden. Daarover later meer. Een darmwand die meer doorlaatbaar wordt laat meer stoffen toe in het bloed die hier niet thuishoren. Je immuunsysteem reageert hierop door actief te worden, er ontstaat een ontstekingsreactie om de ongewenste stoffen uit te schakelen. Maar als er continue stoffen in je bloed terecht komen die hier niet thuishoren, dan spreken we van laaggradige ontstekingen en mogelijk een overactief immuunsysteem.

Dame met buikpijn

Hoe weet je nou of jij ook last hebt van een lekkende darm?

Zoals ik hierboven beschreef reageert je lichaam met ontstekingsreacties. Stille, verborgen ontstekingen kunnen overslaan naar andere delen en voor beschadiging van cellen weefsels zorgen. Dit leidt tot klachten en symptomen waaronder huidproblemen (netelroos, acne, eczeem), astma, PDS, gebitsklachten (zoals parodontitis), chronische vermoeidheid, verschillende auto-immuunziektes of een slecht geheugen. De uitdrukking ‘ gezondheid begint in de darmen’ blijkt toch niet zo heel ver gezocht ;)

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken zijn dat je darmflora niet op orde is en dat de kwaliteit van je darmslijmvlies te wensen overlaat. Triggers die vaak voorkomen zijn gluten, zuivel, lectine, saponinen, bepaalde E-nummers, (te veel) alcohol etc. Maar ook factoren als stress, bepaalde medicijnen of antibioticakuren kunnen een rol spelen in je darmgezondheid. 

Een kleine hoeveelheid van deze ‘irriterende’ stoffen of factoren kan je darmwand prima hebben, maar bij te veel blootstelling hieraan kan je darmwand meer doorlaatbaar worden. Vaak ontstaan door een meer doorlaatbare darm ook voedselintoleranties. En dat kan weer klachten als eczeem of acne veroorzaken.

Werken aan een betere darmgezondheid

Mocht jij hier nu ook last van hebben kan je veel doen om toe te werken naar een betere darmgezondheid. Door de darmwand en ook je darmflora (wat bestaat uit darmbacteriën en het milieu waar deze darmbacteriën in leven) te herstellen. Door eerst de ontstekingen te remmen ontstaat er rust in het systeem. Vaak betekent dit ook het -tijdelijk- elimineren van bepaalde voedingsmiddelen om erachter te komen of jij bepaalde (voeding)intoleranties hebt. Hierna gaan we aan de slag met het herstellen / verstevigen van de darmwand. En tot slot werken we aan een goede darmgezondheid. De juist voeding speelt hier absoluut de hoofdrol! Met de juiste voeding en mogelijk tijdelijk ondersteunt met gerichte suppletie) kan je toewerken naar een betere darmgezondheid en daarmee een beter immuunsysteem.

Waarom kiezen voor Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van jouw lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en nutriënten die voor de herstelprocessen nodig zijn en om ook op langere termijn goed te kunnen functioneren.

  • Voel je je al een tijdje niet fit en wil je weten waar dit door komt en wat je hieraan kunt doen?
  • Kamp jij met vage klachten zoals moeheid, migraine, onverklaarbaar aankomen of andere klachten?

  • Zijn je hormonen niet in balans en veroorzaakt dit klachten?

Advisering & verkoop van supplementen o.a.

Supplementen die de therapie ondersteunen