Hormonen in balans
Jouw feel-good hormonen: dopamine, serotonine, oxytocine en GABA
Hormonen! We hebben er allemaal wel eens ‘last’ van.. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende neurotransmitters (zogenaamde panacriene hormonen) die veel invloed kunnen hebben op hoe je je voelt. Ik vertel je er graag meer over in dit blog door er een aantal uit te lichten.. En last but not least geef ik je ook tips hoe je de aanmaak van deze neurotransmitters zelf kunt stimuleren!
Neurotransmitters
* Dopamine
* Serotonine
* Oxytocine
* GABA
Dopamine
Dopamine stimuleert het metabolisme, speelt een rol bij de ademhaling en speelt een belangrijke rol bij het beloningssysteem van je brein. De bouwstoffen voor dopamine kan je terugvinden in onder andere avocado, bananen, zaden, peulvruchten noten en pure chocolade.
Dopamine komt ook vrij bij bepaalde lichamelijke activiteiten, zoals sport of seks. Beide zorgen voor een verhoogde dopamine aanmaak! Maar dopamine is ook een van de meest kwetsbaarste neurotransmitters; stress en slaaptekort zijn vaak reden van een verstoorde balans.
Serotonine
Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. De bouwstof voor serotonine is tryptofaan. Dit vind je bijvoorbeeld in zaden, haver, spirulina en kip. Ook daglicht bevordert de aanmaak van serotonine. Niet voor niets zijn veel mensen een stuk vrolijker als ze lekker buiten zijn. Serotonine reguleert het waak/slaapritme omdat het de voorloper is van het hormoon melatonine (het stofje dat je helpt in te slapen). En wist je dat 80% van de hoeveelheid serotonine in je darmen wordt aangemaakt. Goede darmgezondheid is dus essentieel voor hoe je je voelt. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van. Wil je weten hoe jouw darmgezondheid ervoor staat, stuur mij dan een bericht via het contactformulier op mijn site.
Oxytocine
Dit is het hormoon dat wordt aangemaakt als er sprake is van sociaal contact met anderen. Het zorgt voor een gevoel van vriendschap en liefde. We maken dit stofje dan ook aan wanneer we bij mensen zijn waar we om geven. Maar ook bij huisdieren..
Maar wel alleen als we echt contact maken. Voldoende intimiteit in je leven is dus een absolute must.
GABA
Gaba is een zogenaamde remmende neurotransmitter. Het zorgt ervoor dat bepaalde delen van het brein uitgezet kunnen worden waardoor bepaalde prikkels niet meer binnen komen. Dit zorgt voor rust in je hoofd. GABA zit o.a. in voeding zoals (blad)groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten en eieren.
Kortom, de hormonen (neurotransmitters) die veel invloed hebben op hoe happy jij je voelt (of niet…)!
Wat kan je zelf doen om deze hormonen een boost te geven?
Factoren zoals stress, verkeerde voeding, voedingstekorten, gebruik van medicijnen, alcohol en drugs beïnvloeden de hoeveelheid neurotransmitters. De dus ook hoe jij je voelt. Maar je kan ook veel doen om je hormonen een feel-good boost te geven!
Beweging
Zorg ervoor dat je elke dag voldoende beweegt. Dit verhoogt bijvoorbeeld de dopamine productie en de opname van dopamine in je hersenen. Probeer 30 tot 60 minuten per dag te wandelen of joggen om je dopamine aanmaak te stimuleren.
Slaap
Slaap voldoende. Minstens 8 uur per dag. Dit zorgt voor herstel van het lichaam en stimuleert de aanmaak van neurotransmitters.
Zo is melatonine het stofje (het hormoon) dat je dag- en nachtritme reguleert. Dit helpt je in slaap te komen. Maak je er onvoldoende van aan, kan het je ook uit je slaap houden.
Slaap
Knuffel een minuut met je huisdier! Je lichaam maakt dan het knuffel hormoon oxytocine aan. Het hormoon dat zorgt voor een positief gevoel.
Voeding
Neurotransmitters worden aangemaakt vanuit uit aminozuren en aminozuren zitten op hun beurt weer in eiwitten.
Dierlijke bronnen van eiwit
- Vlees: zoals kipfilet en rundvlees.
- Vis: zoals tonijn, zalm, kabeljauw.
- Zuivelproducten: zoals melk, kaas, kwark, skyr
- Eieren
Plantaardige bronnen van eiwit
- Brood
- Quinoa
- Rijst
- Pasta
- Peulvruchten: zoals sojabonen en linzen
- Noten
- Pindakaas
- Paddenstoelen
Meer weten over voeding in relatie tot hormonen? Of meer weten over andere hormonen? Ik help je graag verder.

Advisering & verkoop van supplementen o.a.
Supplementen die de therapie ondersteunen