Snotteren en tranende ogen

Hooikoorts, heb jij er ook last van?

Een stralende zon en de planten volop in bloei.. voor veel van ons een fijn vooruitzicht. Maar voor degenen met hooikoorts het seizoen van snotteren en tranende ogen.

Hooikoorts seizoen en orthomoleculaire therapie

Wat is hooikoorts?

1 op de 5 Nederlanders heeft er last van. En deze aantallen stijgen. Door hogere temperaturen start het bloeiseizoen eerder wat resulteert in meer en/of een vroegere start van je klachten. De klachten ontstaan wanneer grassen, bomen en onkruidachtige planten gaan bloeien en stuifmeel gaan produceren. Afhankelijk van het soort pollen waar je allergisch voor bent, zul je klachten hebben in een bepaalde periode in het hooikoorts seizoen. Hooikoorts ontstaat door overgevoeligheid voor stuifmeel van pollen, grassen en/of bomen. Het wordt veroorzaakt door een overactiviteit van het immuunsysteem waarbij histamine vrijkomt. Een overschot aan histamine zorgt voor typische hooikoortsklachten. De darmgezondheid speelt een belangrijke rol bij hooikoortsklachten en bij de immuniteit.

Histamine is een zogenaamde biogene-amine. Het is een stof gemaakt uit aminozuren. Het is een nuttige stof, bijvoorbeeld voor de aanmaak van maagzuur, ons slaap-waak ritme en de werking van ons immuunsysteem. Mocht deze stof de overhand krijgen, dan ontstaan klachten. In dat geval zou de histamine aanmaak willen reguleren om van je klachten af te komen. Het draait uiteindelijk dus om de balans.

Waarom heeft de een wel hooikoorts en de ander niet?

Dit kan te maken hebben met verschillende oorzakelijk. Namelijk:

 • Genetisch
 • Bij mensen die er last aanhebben is vaak de status van antioxidanten verlaagd en het immuunsysteem overactief
 • In stressvolle periodes werken de verdedigingsbarrieres (die weer onderdeel zijn van je immuunsysteem) minder goed, denk aan stress op werk, stress thuis, fysieke stress, maar ook door luchtvervuiling etc.

Pas vanaf een bepaalde hoeveelheid veroorzaakt histamine klachten. Deze hoeveelheid wordt ook wel drempelwaarde genoemd en is bij iedereen anders. Factoren als infecties, darmbarbiers, stress, leverwerking etc spelen hierbij een belangrijke rol.

Wat kan je aan hooikoorts doen?

Bij het behandelen van hooikoorts is het zaak om de symptomen zoveel mogelijk te lijf te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door de toename van histamine in het lichaam te beperken met medicatie. Nadeel hiervan is dat een antihistaminicum de oorzaak niet wegneemt. Het is daarom effectiever om het immuunsysteem in de basis te ondersteunen zodat het histamine overschot beperkt blijft. Een sterk immuunsysteem begint bij gezonde darmen. De ondersteuning van het darmmicrobioom en het herstellen van het darmslijmvlies biedt het immuunsysteem de mogelijkheid om sterker te worden. Darmbacteriën dienen dus niet alleen een sterk immuunsysteem, maar stimuleren bovendien het zelfgenezend vermogen van het lichaam in de strijd tegen allergieën. Reguliere behandeling van hooikoorts gebeurt meestal door het gebruik van hooikoortspillen of neusspray met antihistaminica die inwerken op het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan zoals maagdarmklachten, droge mond, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Bij natuurlijke antihistaminica zoals vitamine C, Ribes Nigrum en quercetine is hier geen sprake van.

Ondersteunen van darmen en lever

Het is belangrijk om je organen te ondersteunen, zodat ons lichaam weer zelf in staat is om de histamine af te breken. In de darmen, in de lever en in het bloed wordt histamine afgebroken.

Darmen

Onze huid en slijmvliezen zijn onze 1e verdedigingslinie tegen virussen, bacteriën en andere lichaamsvreemde stoffen. Onze darmbacterien zorgen o.a. voor een goed slijmvlies. Groenten en fruit met onverteerbare vezels voeden deze darmbacterien. Pro- en probiotica kunnen ook worden ingezet. Om te weten hoe het er met je darmen voor staat, kan je een ontlastingsonderzoek inzetten om je darmflora/microbioom inzichtelijk te maken. Een zogenaamde lekkende darm kan hooikoortsklachten verergeren. Mocht je meer willen weten over dit onderzoek, kan je hiervoor bij mij in de praktijk terecht.

Lever

Veel mensen met hooikoorts is er sprake van een verstoring van hun leverontgifting. Belast je lever dus niet te veel met alcohol, koffie, energie-/frisdrank, sigaretten en verkeerde vetten. Probeer daarentegen zoveel mogelijk histamine arme voeding te eten, zoals groenten (rauwkost) en fruit, gekookte of gestoomde aardappelen, kip en kalkoen.

Voeding

De vuistregel is dat voeding zo vers mogelijk moet zijn (dan wordt er minder histamine aangemaakt).
Probeer in deze periode (waarin de hooikoortsklachten aanwezig zijn) zoveel mogelijk histaminrijke voeding te vermijden:

 • Zuivel: belegen en oude kazen, schimmelkazen, blauwaderkazen, zure room/creme fraiche, kwark, yoghurt;
 • Vlees: varkensvlees, lamsvlees, wild;
 • Vis: makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, schaal- en schelpdieren (ook kroepoek), ingeblikt;
 • Groente: tomaten, spinazie, bietjes, champignons;
 • Fruit: avocado, grapefruit;
 • Kruiden: vanille, kaneel, kruidnagel, komin, koriander, kervel, gember, nootmuskaat;
 • Gefermenteerd voedsel (kimchi, zuurkool, kombucha, kefir, augurken, yoghurt);
 • Marmite, miso, sojasaus;
 • Gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, dadels, vijgen);
 • Alle voedingsmiddelen of supplementen die gist bevatten (zuurdesembrood, voedingsgist, etc.);
 • Bottenbouillon;
 • Verwerkt of gezouten vlees (droge worstsoorten zoals rauwe ham, salami en cervelaatworst);
 • Lever, varkensvlees, wild;
 • Ingeblikt voedsel;
 • Olijven;
 • Chilipoeder, kaneel en kruidnagel.

Supplementen

Je kunt er voor kiezen om op een natuurlijke manier je klachten te behandelen in plaats van met medicatie. Een aantal supplementen die goede verlichting kunnen geven (en daarmee ondersteunend kunnen zijn):

 • Vitamine C heeft een antihistamine werking en heeft een belangrijke rol in het immuunsysteem. Het zorgt voor behoud van gezonde cellen en weefsels. Vitamine C als ascorbaat (de vorm die je neemt is dan ontzuurd) kan in hogere doseringen goed verdragen worden door het maag/darmkanaal.
 • D3 om aan je immuunsysteem te werken. D3 komt tot ontplooiing in de immuuncellen, waar het zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem reguleert.
 • Ribes Nigrum (zwarte best) is een krachtige antioxidant. Het ondersteunt je immuunsysteem en werkt verzachtend voor de keel en luchtwegen.
 • MSM (zwavel) zorgt voor betere celademhaling zodat voedingsstoffen beter de cel in kunnen en afvalstoffen de cel uit kunnen. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen. 1-3 daags 1000 mg. Kies hierbij een ‘ schone’ vorm zonder te veel zware metalen.
 • Probiotica om je darmflora te ondersteunen, de voedingsopname te bevorderen en ontstekingen te remmen. Kies voor een merk met veel diversiteit aan darmbacterien.
 • Omega 3 vetzuren. Bij hooikoorts ontstaat een ontsteking. Om deze ontsteking te remmen kan je Omega 3 gebruiken. 2 keer per week vette vis eten kan voldoende zijn, mits een gezonde balans tussen omega 3 en omega 6. Neem anders een supplement: 3 maal daags 600 mg EPA & DHA.
 • Quercetine komt in veel gekleurde groente en fruit voor. En heeft het vermogen om allergische reacties te verminderen. Het verhindert namelijk de histamineproductie en is ontstekingsremmend. Het verbetert de werking en opname van zink, vitamine C en andere antioxidanten. Dagelijks 500 mg (opbouw 250 mg per dag). Kies hierbij voor de goed opneembare vorm.

Waarom kiezen voor Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van jouw lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en nutriënten die voor de herstelprocessen nodig zijn en om ook op langere termijn goed te kunnen functioneren.

 • Voel je je al een tijdje niet fit en wil je weten waar dit door komt en wat je hieraan kunt doen?
 • Kamp jij met vage klachten zoals moeheid, migraine, onverklaarbaar aankomen of andere klachten?

 • Zijn je hormonen niet in balans en veroorzaakt dit klachten?

Advisering & verkoop van supplementen o.a.

Supplementen die de therapie ondersteunen