Vrouwen

Hormonen in balans, maar hoe dan…?

Al eerder schreef ik over verschillende hormoonproblemen. In dit blog meer over 10 gouden richtlijnen die je zelf kunt toepassen! Dit lijkt op het eerste oog misschien veel en overweldigend, maar probeer het stapje voor stapje te integreren in je (nieuwe) leefstijl. Op die manier kan je ontdekken wat wel en niet voor jou werkt. Je zult merken dat je je al snel fitter en energieker voelt en hoe je eventuele hormoongerelateerde problemen beter onder controle krijgt.

De hormoon leefregels

Bloedsuikerstabilisatie
Wist je dat insulineresistentie vaak ten grondslag ligt aan PCOS. Ook ontstaan er door insulineresistentie vaak veel vrije radicalen in je lichaam. Dit zorgt voor verstoringen in je darmen en het immuunsysteem, is een belasting voor je lever en kan problemen veroorzaken met de aanmaak en afbraak van hormonen. Door het eten van langzame koolhydraten zorg je voor een langzame stijging van je bloedsuiker. Langzame koolhydraten zijn bijvoorbeeld groenten, bonen, peulvruchten en bepaalde fruitsoorten.

Gezonde voeding
Ook hiervoor zijn een paar richtlijnen die je helpen te bepalen wat gezonde voeding eigenlijk is.

  • Probeer zoveel mogelijk vers en zelfbereide voeding te ete
  • Geen geraffineerde koolhydraten
  • Verminder de inname van suikers
  • Verminder de inname van transvetten
  • Gezonde basevormende voeding
  • Verrijk je voeding met Omega-3
  • Vermijd (zoveel mogelijk) E-nummers, additieven en allergenen
  • Probeer bij elke maaltijd wat eiwitten te eten
  • Vermijd frisdranken en vruchtenstappen

Zorg voor een goede darmflora
Een goede darmflora is de basis voor het goed kunnen ontgiften van je lichaam (en dus ook de afbraak van hormonen). Daarnaast bevindt 80% van je immuunsysteem zich in je darmen. Een goed werkend immuunsysteem is cruciaal en zorgt voor de aanmaak van o.a. gezonde vetzuren en vitamine K. En wist je dat stress ook de werking van je darmflora kan remmen?

Vermijd xeno oestrogenen
Xeno oestrogenen hebben dezelfde werking als hormonen maar zijn vele malen krachtiger. Je kunt je misschien voorstellen dat dit je hormoonbalans flink in de war kan schoppen. Voorbeelden zijn EDC’s (Edocrine Disrupting Compounds), waaronder pesticiden of bepaalde stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en verf.

Let op fyto oestrogenen
Fyto-oestrogenen zijn plantaardige oestrogenen en hebben een zwakkere werking dan ons eigen oestrogeen. Fyto-oestrogenen kan je bijvoorbeeld wel goed inzetten bij een oestrogeentekort. Voorbeelden van voeding met fyto-oestrogenen zijn tofu, sojabonen en lijnzaad.

Beperk alcohol
Alcohol werkt oestrogeen verhogend. Op die manier kan het PMS klachten veroorzaken of de kans op hevige menstruaties vergroten. Daarnaast werkt alcohol testosteron verlagend en kan het opvliegers veroorzaken.

Voldoende beweging
Beweging zorgt voor verbranding. Het beste is om nuchter te bewegen om de verbranding goed op te starten. Wandelen, buiten bewegen en leuke actieve dingen ondernemen zijn prima! Op de foto in dit blog ben ik trouwens aan het genieten van het uitzicht tijdens een van de fijnste wandelingen ooit: Pinar del Rio in Vinales, Cuba!

Stress reductie
Je lichaam zal altijd eerst de stress willen aanpakken. Ook als dit betekent dat dit ten koste van andere systemen gaat (zoals een goede schildklierwerking of voortplanting). Het is dus belangrijk om stress zoveel mogelijk te reduceren. Ook hier zijn wandelen, tuinieren en yoga zijn goede voorbeelden van activiteiten die helpen om stress aanzienlijk te verminderen.

Goede nachtrust
Met 8 uur slaap zorg je voor goed herstel van je lichaam. Testosteron wordt ‘s nachts aangemaakt om dit herstel te bevorderen. Ook speelt de aanmaak van melatonine een belangrijke rol om te kunnen slapen. In mijn blog over het bioritme meer tips/adviezen om een goede nachtrust te pakken.

Immuunsysteem in balans
Als er sprake is van een overactief immuunsysteem wordt er veel beroep gedaan op cortisol (om o.a. de ontstekingen te remmen). Cortisol gebruikt dezelfde grondstoffen als geslachtshormonen (waaronder progesteron) en hierdoor kan je cyclus uit de pas lopen.

Wil je meer weten over hoe je deze richtlijnen kunt toepassen of wil je meer inzicht in je eigen hormoonbalans? Ik help je graag!

Wandeling in prachtige omgeving

Waarom kiezen voor Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van jouw lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en nutriënten die voor de herstelprocessen nodig zijn en om ook op langere termijn goed te kunnen functioneren.

  • Voel je je al een tijdje niet fit en wil je weten waar dit door komt en wat je hieraan kunt doen?
  • Kamp jij met vage klachten zoals moeheid, migraine, onverklaarbaar aankomen of andere klachten?

  • Zijn je hormonen niet in balans en veroorzaakt dit klachten?

Advisering & verkoop van supplementen o.a.

Supplementen die de therapie ondersteunen