Hormonen
Hormonen en vrouwenklachten
We (en dan bedoel ik de vrouwen onder ons) kennen het allemaal wel.. hormoongerelateerde klachten. Je kunt hierbij denken aan PMS, overgangsklachten, verminderde vruchtbaarheid of hormonale migraine. Waar komt dit vandaan en wat kan je hieraan doen? Want het kan echt… er is genoeg wat je zelf kunt doen om de klachten flink te verminderen of wellicht zelfs te voorkomen. In dit blog probeer ik meer informatie te geven waar je wat aan hebt!

Mijn persoonlijke zoektocht in de wondere wereld van hormonen begon ongeveer 5 jaar geleden. Ik kwam erachter dat ik niet een hele regelmatige cyclus had en ook had ik best last van PMS klachten, vooral de dagen voor mijn menstruatie. Ik verging dan werkelijk van de pijn (buikkrampen, hoofdpijn, you name it), kon amper werken en had een dag nodig om mij weer een beetje fit te voelen. Maar leren leven met PMS? Nee, dat was ik niet van plan. Inmiddels heb ik geen last meer van PMS en kom mijn menstruatie bijna fluitend door… :) (ok, niet overdrijven, maar het gaat stukken beter!)
Wat zijn hormonen en welke invloed heeft stress?
Hormonen zijn boodschappers die allerlei communicatieprocessen in ons lichaam regelen. Hormonen werken in systemen, bijvoorbeeld je stofwisseling of de seksuele functie. Het is erg belangrijk om te kijken naar de impact van stress op jouw hormoonhuishouding. Dit kan zelfs een oorzaak zijn van verminderde vruchtbaarheid of vele andere hormoongerelateerde klachten. Bij stress wordt progesteron namelijk gebruikt als bouwstof voor aldosteron en cortisol (dit wordt ook wel de stressroute genoemd). Er wordt dan minder DHEA aangemaakt, wat weer de bouwstof is voor hormonen als testosteron en oestrogeen. Je lichaam zal er altijd voor kiezen eerst te dealen met stress (en dus niet met bijvoorbeeld voortplanten). Stress klinkt misschien als mentale stress, dat was althans hetgeen waar ik zelf altijd aan dacht bij het horen van de term ‘stress’. Maar stress is veel meer dan dat! Het is eigenlijk iedere lichaamsvreemde prikkel en dit kan je hormoonhuishouding flink verstoren. Je kunt hierbij denken aan verkeerde voeding, infecties, angsten, korte nachten/weinig slaap, straling van je telefoon/mobiele apparatuur, zoetstoffen etc. Er zijn ook veel stoffen die je hormoonhuishouding door de war schoppen, deze worden ook wel EDC’s genoemd. EDC staat voor Endocrine Disrupting Chemicals. Bijvoorbeeld plastic, verschillende E-nummers, pesticiden of medicijnen.
Verstoring van de hormoonfunctie
De functie van hormonen kan dus verstoord raken. Dit kan zijn doordat de balans onderling niet goed is, dat het lichaam te veel of te weinig van een bepaald hormoon aanmaakt of dat de afbraak van hormonen niet goed verloopt (wat weer veroorzaakt zou kunnen worden door een niet goed functionerende lever of doordat je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt).
PMS klachten en oestrogeendominantie
PMS klachten komen in veel vormen en maten voor. Gevoelige borsten, vocht vasthouden, stemmingswisselingen, hoofdpijn, acne en ga zo maar door. De oorzaak van PMS kan gevonden worden in oestrogeendominantie. Oestrogeen wordt ook wel gezien als het vrouwelijke hormoon. Mannen produceren ook wel degelijk oestrogeen, maar doordat mannen geen eierstokken hebben produceren mannen aanzienlijk minder oestrogeen. Oestrogeen draagt bij aan een gezonde huid en gezonde botten. En het helpt om het cholesterolgehalte op peil te houden. Het is daarnaast belangrijk voor de vrouwelijke vruchtbaarheid en het energieniveau van vrouwen. Oestrogeendominantie gaat niet zozeer over te veel oestrogeen, maar voornamelijk over de verhouding oestrogeen en progesteron. Je hoort het mij vaker zeggen/schrijven, maar ook hier is er veel wat je kan doen. PMS klachten horen er niet bij.. zoals ons vaak is geleerd. Je zou echt klachtenvrij je cyclus moeten kunnen doorlopen. Stress vermijden, goed slapen, beweging en je lever en darmen ondersteunen zijn belangrijke punten. Maar vergeet niet de juiste voeding! Eet vooral langzame koolhydraten in plaats van snelle koolhydraten en probeer te zorgen voor een goede zuur/base verhouding in je voeding (liefst 40/60). Stress werkt namelijk verzurend op je lichaam. Basische voeding is voeding die niet verzurend, maar juist alkalisch (ontzurend) werkt. Basische voedingssoorten zijn bijvoorbeeld veel (blad)groente, fruit en noten. Dit zijn allemaal manieren om te werken aan oestrogeendominantie en een goede hormoonbalans.
De 10 hormoon leefregels
Om je hormonen in balans te brengen zijn er 10 ‘gouden’ regels die in de basis voor iedereen effectief zijn. Hierboven vind je er al een een aantal! Afhankelijk van jouw klachten kan er bijvoorbeeld sprake zijn van oestrogeendominantie, oestrogeentekort, testosterondominantie of testosterontekort en zullen aanvullende stappen gezet kunnen worden.
Wil je meer inzicht in jouw hormoonhuishouding of informatie over de 10 hormoon-leefregels en over deze behandelwijze waar jij zelf mee aan de slag kan? Ik help je graag!
Advisering & verkoop van supplementen o.a.
Supplementen die de therapie ondersteunen