Het effect van de juiste voeding

Huidveroudering…?!

Een lieve vriendin van mij vroeg hoe het eigenlijk zat met huidveroudering. Een ding is zeker: daar hebben we vroeg of laat allemaal mee te maken. Maar waardoor wordt dit veroorzaakt en is er iets om dit proces enigszins te vertragen? Helaas,… er is geen quick-fix, maar ook hier geldt dat je met de juiste voeding en leefstijl heel veel kunt bereiken.

Een weetje…

Wist je dat de huid, haren en nagels pas als laatste aan de beurt zijn als het gaat om de voorziening van vitaminen en mineralen. De toestand van je huid, haren en nagels zeggen dus veel over je gezondheid.

Je huid bestaat uit een combinatie van elastische (elastine) en collageen vezels. Dit vormt samen een kris-kras netwerk die jouw huid bestand maakt tegen druk en rek van buitenaf. Voor de vorming van deze vezels zijn o.a. silicium en vitamine C nodig. Naarmate je ouder wordt nemen elastine en collageen in je huid af. En zo ontstaan bijvoorbeeld rimpels.

Functie van de huid

De huid vormt een bescherm laag tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf en het reguleert je lichaamstemperatuur. Daarnaast is je huid een opname orgaan. Smeer dus eigenlijk het liefst niets op de huid dat niet eetbaar is….

Maar is er iets wat je kan doen tegen rimpels?

Het proces waarbij er minder collageen en elastine in de huid aanwezig is naarmate je ouder wordt, is een natuurlijk proces. Orthomoleculaire behandeling richt zich vooral op het ondersteunen van de synthese (=samenvoeging) van collageen en elastine met behulp van silicium en vitamine C. Silicium en vitamine C kan je uit voeding halen of ondersteunen met suppletie.

Silicium zit onder andere in dadels, haver, rozijnen, bonen, spinazie, bananen, pompoen en ananas. Vitamine C zit onder andere vooral (in tegenstelling tot wat je wellicht geleerd hebt) in paprika, zwarte bessen, spruitjes, peterselie en boerenkool. En tot slot bottenbouillon, het liefst zelf getrokken, maar je kunt dit ook in poedervorm kopen. Bottenbouillon zit namelijk boordevol collageen!

Je hebt vast wel eens gehoord over Q10 in gezichtsverzorging. Q10 is een krachtige anti-oxidant. Antioxidanten pakken vrije radicalen aan die voor huidveroudering zorgen (vrije radicalen beschadigen ons weefsel namelijk). Zo heeft Q10 dus een gunstig effect op huidveroudering. Mocht je kiezen voor Q10 suppletie, kies dan voor een goede biologische beschikbaarheid. In dit geval een Q10 Ubiquinol.

Zuur-base verhouding

Maar uiteindelijk is het echt waar… schoonheid komt van binnenuit. Een gezonde leefstijl draagt dus het meeste bij aan een mooie huid en mooi haar. Denk ook aan de juiste zuur-base verhouding in je voeding. Voldoende basische voeding zorgt dat de PH waarde op orde blijft en je goed in staat bent te ontgiften. En dat draagt bij aan een stralende huid.

Voeding speelt een grote rol in het zuur base evenwicht. Alles wat we eten en drinken wordt omgezet in energie, bouwstoffen en reststoffen. Die reststoffen kunnen zuur of basisch zijn, afhankelijk van wat we eten. We hebben zowel zuurvormende voedingsmiddelen en basenvormende voedingsmiddelen nodig. Waar het om gaat is de juiste balans. Ons lichaam probeert ons bloed op een constante ph waarde te houden van ongeveer 7,4. Wanneer je gedurende lange tijd teveel zuurvormende voeding eet gaat je lichaam verzuren. Overigens heeft de term ‘zuurvormende’ voeding niets met de smaak zuur te maken.

  • Wat zorgt voor verzuring?
    Een voedingsarm eetpatroon of verkeerde eetgewoonten. Denk hierbij aan zwaar, moeilijk verteerbare of bewerkte voeding (zoals margarine, bewerkt vlees, pinda’s, harde kaas en bewerkte koolhydraten) te weinig kauwen of teveel eten
  • Genotsmiddelen zoals alcohol, sigaretten, drugs of cafeïne
  • Toxische stoffen zoals fijnstof, pesticiden of plastic met BPA
  • Gebrek aan beweging

Gevolgen van verzuring? De zuurstoftoevoer en voeding van je cellen neemt af. Hierdoor wordt je huid ouder, krijgt minder elasticiteit en spankracht. De huid is dus een projectie van wat binnenin je lijf zich afspeelt. En zo is het cirkeltje weer rond..

Voeding zeer rijk aan basen?
Amandelen, boerenkool, selderij, wortelen, komkommer, paprika, citroen, rode bietjes, rode kool, rucola, sperziebonen, kokos, tomaat, watermeloen. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Keuze genoeg dus ;) Vind je het toch erg lastig om veel groente te eten, dan is een Super Greens echt een aanrader voor een stralende huid.

Wat is insulineresistentie en wat heeft het eten van koolhydraten hiermee te maken?

Waarom kiezen voor Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van jouw lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en nutriënten die voor de herstelprocessen nodig zijn en om ook op langere termijn goed te kunnen functioneren.

  • Voel je je al een tijdje niet fit en wil je weten waar dit door komt en wat je hieraan kunt doen?
  • Kamp jij met vage klachten zoals moeheid, migraine, onverklaarbaar aankomen of andere klachten?

  • Zijn je hormonen niet in balans en veroorzaakt dit klachten?

Advisering & verkoop van supplementen o.a.

Supplementen die de therapie ondersteunen