Voeding
Wat is insulineresistentie en wat heeft het eten van koolhydraten hiermee te maken?
Insulineresistentie en overgewicht komen steeds vaker (samen) voor. Maar toch hoeft er niet perse sprake te zijn van overgewicht om insulineresisent te worden of zijn. Door onze voeding kunnen we gemakkelijk resistent worden voor insuline. De gevolgen van zijn divers, van overgewicht of een versneld verouderingsproces tot allerlei uiteenlopende klachten.

Voeding toen en nu
Hoe we nu eten en hoe we vroeger (in de oertijd) aten is een wereld van verschil. Vroeger aten we mager vlees, vis, groenten en fruit. En nu komt ruim 50% van onze voeding uit granen, zuivel, suiker, ongezonde vetten en allerlei toevoegingen. Een heel verschil dus als je kijkt naar de inname van onze koolhydraten.
Snelle en langzame koolhydraten
Koolhydraten zijn belangrijk voor het lichaam, ze leveren namelijk brandstof voor ons lichaam. Koolhydraten worden afgebroken tot glucose en glucose wordt omgezet in energie (dit wordt ook wel ATP genoemd). Maar er is wel een groot verschil in de verschillende soort koolhydraten die er beschikbaar zijn. Zo heb je de bekende geraffineerde suikers/koolhydraten, ook wel snelle koolhydraten genoemd. Het kenmerk hiervan is dat dit snel wordt opgenomen in het bloed en het zorgt dus ook voor een snelle toename van je bloedsuiker en ook van insuline (daarover later in dit blog meer info..) Je kunt dit terugvinden in brood, pasta, tafelsuiker en allerlei bewerkte voeding. En dan heb je nog complexe, ook wel langzame, koolhydraten. Het kenmerk hiervan is dat deze koolhydraten meervoudige, ingewikkelde suikers bevat en ook vezels die erg langzaam worden verteerd. Het resultaat hiervan is dat je bloedsuiker en insuline langzaam stijgen. Je kunt dit type koolhydraten terugvinden in onder andere groenten, peulvruchten en sommige soorten fruit.
Het lichaam heeft absoluut koolhydraten nodig, want glucose is de bouwstof voor vele processen in ons lichaam. Zo is het nodig voor de werking van onze hersenen, is het een belangrijke energiebron voor ons spierweefsel en draagt het bij aan onze stofwisseling.
Wat is insuline?
Het kwam al even ter sprake, de aanmaak van insuline. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd om te helpen bij het transport van glucose uit het bloed naar onze cellen. Insuline bindt zich aan de receptor in de celwand. De receptor geeft vervolgens een signaal af en de glucose wordt opgenomen in de cel. Een deel wordt meteen gebruikt voor de productie van energie en de rest wordt opgeslagen als glycogeen in de lever. Dit kan je zien als een soort reservevoorraad. Wanneer de glycogeendepots vol zijn, wordt glucose omgezet in vetweefsel. Normaal gesproken is het zo dat als de glucose (je brandstof) op is er een signaal vanuit je hormonen wordt gegeven en je wordt weer hongerig. Glycogeen wordt weer omgezet naar glucose en dit levert energie.
Hoe ontstaat insulineresistentie?
Bij hoge aanvoer van glucose wordt er dus ook veel insuline aangemaakt (om de glucose te kunnen vervoeren vanuit het bloed naar onze cellen). Als je voedingspatroon te veel snelle koolhydraten bevat kan het systeem waar ik hierboven over spreek verstoord raken. Er ontstaan dan te hoge glucosewaarden in het bloed. Hierdoor worden de insulinereceptoren minder gevoelig en ontstaat er op den duur resistentie. Symptomen van insulineresistentie zijn cravings, vermoeidheid, de bekende after-dinner-dip en weinig energie. Als de receptoren minder gevoelig worden, blijft de hoeveelheid insuline in het bloed te hoog. In vetcellen bevinden zich dan meer insulinereceptoren dan in spiercellen. Wanneer het insulinegehalte te hoog is, blijft er meer vet in de cellen. Vet heeft een groot nadeel: het geeft veel ontstekingsbevorderende stoffen af. Veel van de huidige ziektebeelden zijn ontstekingsziektes en beginnen met ontstekingen. Een hoog insulinegehalte heeft daarnaast ook veel invloed op onze hormoonbalans en kan dus de oorzaak zijn/of bijdragen aan het in stand houden van hormonale problemen zoals bijvoorbeeld PCOS. Niet alleen de insulinespiegels blijven hoog, maar ook de bloedsuikerspiegels. Daardoor kunnen AGE’s (zogenaamde Advanced Glycation End Product) ontstaan. Dit zijn vrije radicalen die het weefsel beschadigen. Je herkent dit aan bijvoorbeeld zichtbare veranderingen in de huid, rimpels, vlekken in het gezicht.
De juiste koolhydraten binnenkrijgen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden is dus zeker de moeite waard. Wil je weten hoe ik je hierbij kan begeleiden? Stuur gerust een berichtje voor meer info!
Advisering & verkoop van supplementen o.a.
Supplementen die de therapie ondersteunen