Voeding en leefstijl
Intermittent fasting
Intermittent fasting is de laatste jaren bij veel mensen bekend geworden vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Het kan niet alleen leiden tot afvallen, maar ook het verkrijgen van een stabiele bloedsuikerspiegel. En daarmee bijvoorbeeld goed in te zetten bij diabetes type-2 of insulineresistentie. Maar intermittent fasting is geen dieet. Het is een eetpatroon waarbij je korte periode van eten afwisselt met langere periodes van vasten (niet eten). Het gaat dus vooral over wanneer je eet en niet zozeer over wat je zou moeten eten.
Wat is het?
Je stelt voor jezelf vast wat de eetperiode is en wat de vastperiode is. Een veelgebruikte methode is de 16/8 methode. Oftewel 16 uur op een dag vasten en je maaltijden nuttigen in 8 uur. Intermitterend vasten heeft een flexibel karakter. Je kunt ook beginnen met kortere periodes vasten (14:10 vasten is populair, 14 uur vasten – 10 uur eten). Daarna kun je de vastenduur altijd nog verlengen. Je kunt met verschillende vastenperiodes experimenteren en ervaren wat voor jou het beste werkt. Je eigen gevoel daarbij is het belangrijkst!
In praktijk kan dat er zo uit zien: je ontbijt niet, eet om 12:00 uur een voedzame lunch en eet je tweede maaltijd voor 20:00 uur ’s avonds. Vervolgens vast je zestien uur lang, totdat het weer lunchtijd is. Er zijn meerdere vormen van intermittent fasting:
- Om de dag vasten: je vast voor een periode van minimaal 24 uur en de volgende dag eet je weer volgens je normale voedingspatroon.
- Afwisselend vasten: je vast twee losstaande dagen per week. De andere vijf dagen eet je volgens je normale voedingspatroon.
- 2/5 methode: je vast twee dagen achtereenvolgens. De andere vijf dagen eet je volgens je normale voedingspatroon.

Is het effectief?
Onderzoek (uitgevoerd door de universiteit van South Australia) wijst uit dat intermittent fasting (periodiek) effectiever is dan een dieet waarbij je de inname van kcal beperkt. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de deelnemers die intermittent fasting toepasten gemiddeld 2,5 kilo afvielen en hun bloedsuikerspiegel stabiliseerde.
Tips voor intermittent fasting
- Te weinig eten heeft geen zin. Te weinig kcal of een te eenzijdig voedingspatroon kan het gewichtsverlies juist verhinderen. Een afwisselend/gevarieerd en voedzaam eetpatroon is de sleutel.
- In het begin kan intermittent fasting leiden tot een flauw gevoel, hoofdpijn en energietekort. Dit zou niet langer mogen duren dan 1 tot 2 weken en trekt veelal vanzelf weer weg.
Intermittent fasting tijdens de overgang?
Ook tijdens de overgang kan het effectief zijn. De overgang is een periode waarin je hormonen (specifiek de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron) op een natuurlijke manier afnemen. Klachten die kunnen voorkomen door de afname van oestrogeen en progesteron zijn opvliegers, depressie, rillingen, nachtzweten en stemmingswisselingen. Maar de overgang zorgt ook voor veranderingen in de stofwisseling. Meestal vertraagt het metabolisme (en dus je spijsvertering) omdat de hormoonspiegels uit balans raken. Hierdoor komen veel vrouwen aan. Ook kan je minder gevoelig worden voor insuline, wat ervoor vervolgens voor zorgt dat koolhydraten moeilijker verwerkt kunnen worden. Er ontstaat vermoeidheid of slaapproblemen. Intermittent fasting kan hierbij helpen! Wellicht het proberen waard dus!
Helaas niet voor iedereen geschikt..
Intermittent fasting creert milde stress in je lichaam, dat is in principe niet erg zolang de stressreactie ook weer tijdig afneemt. Maar als je bijvoorbeeld bierniervermoeidheid, een burn out of een chronische ziekte hebt, kan het zijn dat intermittent fasting voor jou niet bevorderlijk is. Wanneer moet je het absoluut niet doen? Als je ondergewicht hebt, als je een eetstoornis hebt/hebt gehad, als je veel stress hebt, als je andere chronische problemen hebt zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk.
En waar moet je verder nog aan denken?
- Let er vooral op hoe je je voelt als je besluit te starten met intermittent fasting. Als je stress ervaart, als je je zwak, ziek of misselijk voelt kan je de vastenperiode het beste verkorten.
- Geef het niet binnen een paar dagen op. In het begin is het even wennen. Maar dat hoort erbij. Dit zou na een week of 2 vanzelf over moeten gaan.
- Wees je er ook van bewust dat je niet elke dag hoeft te vasten. Om de dag of een paar keer per week werkt erg goed. Zo wordt het een leefstijl in plaats van ‘dieet’.
Advisering & verkoop van supplementen o.a.
Supplementen die de therapie ondersteunen