Glutenvrij eten
Recept lente in je bowl met avocado en pittige limoendressing
Als je darmen gluten niet goed kunnen verdragen, dan krijgen ze het lastig. Dit merk je vaak al snel of na enkele uren na het eten van gluten. Gluteneiwitten tasten de dunne darmwand aan, waardoor deze en andere stoffen door de darmwand gaan en in je bloedbaan terechtkomen. Dit kan voor ontstekingsreacties zorgen elders in je lichaam. Ontstekingsreacties kunnen vervolgens voor allerlei problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan allergische reacties of huidproblemen.
Waarom krijgen steeds meer mensen last van gluten?
Coeliakie, waarbij je echt geen gluten kunt verdragen (en dus iets anders dan glutonintolerantie), komt nu 4 keer vaker voor dan 50 jaar geleden. Dit komt omdat er steeds meer gluten wordt toegevoegd aan met name tarwe. Gluteneiwitten fungeren namelijk als een soort lijm. Ze geven het deeg elasticiteit, absorptievermogen, houden alles bij elkaar en helpen het rijzen. Daarbij worden ze ook gebruikt om producten als sauzen en soepen te binden. Bijna alle bewerkte producten bevatten gluten. Het is dus erg lastig gluten volledig te mijden.
Maar wat kook je dan als je gluten wilt mijden? In het begin kan dit best even zoeken zijn. Hierbij dus een glutenvrij recept speciaal voor jou! Dit recept is overigens ook erg lekker als je niet glutenvrij eet ;)
Lente in je bowl met avocado en pittige limoendressing

Ingrediënten
- 260 gram volkoren basmatirijst
- 350 gram kikkererwten
- 400 gram wortel
- 3 rode ui
- 2 avocado
- 200 gram (baby)spinazie
- 1 rode peper
- 1 limoen
- 50 gram cashewnoten
- 4 tl paprikapoeder
- 6 el olie
- 2 el sojasaus (of tamari)
- Zout en (chili)peper naar smaak
Allergie informatie: noten, soja, paprika, peulvruchten
Bereidingswijze
Deze bowl bevat een combi van knapperige baby spinazie, avocado, basmatirijst, cashewnoten en geroosterde kikkererwten. Afgemaakt met een pittige oosterse dressing. Let op: haal de avocado uit de zak en laat verder rijpen op een fruitschaal.
- Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 20-25 minuten gaar. Giet het water af en laat even uitdampen.
- Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en dep droog. Verhit olie in een bakpan en rooster de kikkererwten op een middelhoog vuur bruin en knapperig. Schud de pan regelmatig en breng op smaak met zout, (chili)peper en flink wat paprikapoeder.
- Schil de wortel en rasp fijn. Pel en snipper de ui heel fijn. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd in plakjes. Was de spinazie en laat goed uitlekken in een zeef.
- Snijd de rode peper in flinterdunne ringetjes (houd je niet van pit? Verwijder dan eerst de zaadjes). Was de limoen, rasp de schil en pers het sap eruit. Klop een dressing van olijfolie extra vierge, sojasaus (of tamarisaus), limoensap en -rasp, rode peper en zout.
- Schik alle ingrediënten in een mooie kom en druppel de dressing erover. Garneer met cashewnoten en de krokant gebakken kikkererwten.
Tip: Je kunt de kikkererwten ook roosteren in de oven als je dat makkelijker vindt. Ook erg lekker als variant op borrelnootjes trouwens!
Voedingswaarden:
energie (kcal) 849 kcal/ vet 48 g, waarvan verzadigd 6 g/ koolhydraten 78 g, waarvan suikers 10 g/ vezels 16 g/ eiwitten 19 g/ zout 1.1 g
Ekomenu
Met veel plezier werk ik samen met Ekomenu. Bijgaand recept is op de site van Ekomenu te vinden. Mocht je ook benieuwd zijn naar Ekomenu, het is ook mogelijk om maaltijdboxen te bestellen. Alle ingrediënten in 1 keer bij jou thuis, receptje volgen en klaar! Het mooie aan Ekomenu is dat je ook evt allergieën/intoleranties of andere wensen kenbaar kunt maken. Zo hoef je niet te veel na te denken over wat je bijvoorbeeld kunt eten als je lactose-intolerant bent of koolhydraatbewust wilt eten. Middels deze link ontvang je 25% korting op je bestelling:
Advisering & verkoop van supplementen o.a.
Supplementen die de therapie ondersteunen