Home » De relatie tussen je darmen, laaggradige ontstekingen en je immuunsysteem

Darmgezondheid

De relatie tussen je darmen, laaggradige ontstekingen en je immuunsysteem

Ons immuunssyteem is niet te zien met het oog, het is ook geen orgaan. Het is een systeem dat een belangrijke rol speelt in geval van virussen, maar ook een grote bijdrage levert aan je algehele gezondheid.Bij werken aan je immuunsysteem denk je misschien wel vooral aan niet verkouden of ziek worden. Maar dat laatste betekent eigenlijk veel meer dan je denkt. Weinig mensen weten wat het immuunsysteem eigenlijk allemaal voor je doet. Want wat is ziek zijn eigenlijk. Ziek zijn is vaak gerelateerd aan ontstekingen in je lichaam. Veel ziektes beginnen met langdurige verborgen ontstekingen. Je lichaam hoort te ontsteken, want dit is feitelijk je immuunreactie. Je immuunsysteem reageert op een ziektekiem met een ontsteking. Een ontsteking komt op, wordt opgeruimd en afgevoerd. Maar als jouw lichaam te lang in de ontstekingsstand blijft staan, kan het zijn dat je immuunsysteem overactief is. Misschien heb je er wel eens van gehoord: laaggradige ontstekingen. 

De relatie tussen je darmen laaggradige ontstekingen en je immuunsysteem

Oorzaak laaggradige ontstekingen

Interessant om te weten hoe die laaggradige ontstekingen dan ontstaan. Een van de belangrijkste oorzaken is een tekort aan voedingsstoffen. Al krijg je nog zoveel voeding binnen, krijg je ook de juiste voeding binnen? En neemt je lichaam deze voedingsstoffen goed op? Ook bewerkte voeding, voeding bespoten met bestrijdingsmiddelen en voeding met allergenen (zoals bijvoorbeeld gluten) kunnen een oorzaak van laaggradige ontstekingen en ook een lekkende darm zijn. En een belangrijke oorzaak die we zeker niet moeten vergeten: de hele dag door eten. Eten roept een lichte ontstekingsreactie op. Te vaak eten maakt dat je lichaam misschien wel erg vaak en lang in die ontstekingsstand staan.

Je darmen spelen een voorname rol in het immuunsysteem. Een gezonde darmwand is erg een belangrijk voor een gezond immuunsysteem. In de darmen vindt de opname van voedingsstoffen plaats. Een groot oppervlak waar voedingsdeeltjes jouw lichaam binnenkomen. Maar daarmee ook bacteriën, parasieten en schimmels. Gezonde darmbacterien spelen dus een rol. Je immuunsysteem moet voortdurend doorhebben wat goede bacteriën zijn en wat slechte bacteriën zijn.

Darmbacterien (of darmflora)

Goede darmbacterien zorgen ervoor dat je minder vatbaar bent voor verschillende ziekteverwekkers. Ze gaan daarnaast de groei van slechte bacteriën tegen. Zo houden ze de darmwand gezond en dit voorkomt ontstekingen. Laten we er een paar bekijken. Er zijn specifieke darmbacterien (lactobacillen) die een goede stoelgang bevorderen. Dat voorkomt een opeenhoping van giftige stoffen in je lichaam. Als deze bacteriën onvoldoende aanwezig zijn in je darm, kan dit een doorlaatbare darm tot gevolg hebben (zogenaamde leaky gut). Dan heb je nog de bacteroides. Zij spelen een belangrijke rol bij het goed functioneren van je immuunsysteem. Deze bacteriën zorgen er voor dat er minder ontstekingen in je darmen zijn. De bifido’s produceren belangrijke vitamines, zoals vitamine B1, B6, B8 en B12. Maar ook foliumzuur wordt in je darmen aangemaakt. Je raadt het al: een gezonde darmflora = een gezond immuunsysteem! Reageert jouw immuunsysteem vaak overactief, dan kan je last krijgen van allergieën of zelfs auto-immuunziektes.

Hoe kan je met de juiste voeding werken aan een gezond immuunsysteem?

  • Gezonde vetten (zo zijn Omega-3 vetzuren bijvoorbeeld erg krachtige ontstekingsremmers)
  • Zoveel mogelijk natuurlijk, onbewerkt voedsel nuttigen
  • Probeer het aantal eetmomenten te beperken
  • Probeer voldoende groente te eten
  • Zorg voor voeding met voldoende antioxidanten (dit vind je bijvoorbeeld in kurkuma, gember, avocado, cacao, bosbessen en brocollikiemen)
  • Probeer zoetigheid en suikers zoveel mogelijk te mijden
  • Wees terughoudend met zuivel en gluten
  • Eet vooral gevarieerd

Meer weten over jouw darmgezondheid, je microbioom of een lekkende darm? Ik help je graag!

Waarom kiezen voor Orthomoleculaire Therapie?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van jouw lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en nutriënten die voor de herstelprocessen nodig zijn en om ook op langere termijn goed te kunnen functioneren.

  • Voel je je al een tijdje niet fit en wil je weten waar dit door komt en wat je hieraan kunt doen?
  • Kamp jij met vage klachten zoals moeheid, migraine, onverklaarbaar aankomen of andere klachten?

  • Zijn je hormonen niet in balans en veroorzaakt dit klachten?

Lees meer of maak een afspraak!

Advisering & verkoop van supplementen o.a.

Supplementen die de therapie ondersteunen