Vitamines en mineralen
Vitamine D bijslikken, waarom eigenlijk?
Veel cliënten die in mijn praktijk komen, slikken vitamine D3 bij. Als ik vraag waarom, wordt vaak als eerste aangegeven: sterke botten. En dat is zeker waar! Maar vitamine D is voor zoveel meer belangrijk! Wat is de juiste hoeveelheid vitamine D? Hoe zorg je voor voldoende vitamine D? En waar draagt het allemaal aan bij?
Meer over vitamine D
Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd. Het zorgt, zoals gezegd, voor sterke botten. Maar het is ook de drijvende kracht achter een sterk en gezond immuunsysteem. Vitamine D heeft daarnaast invloed op oa je gemoedstoestand (want het draagt bij aan de aanmaak van serotonine, ons ‘gelukshormoon’), slaapkwaliteit (want serotonine is de voorloper van melatonine) en een goede schildklierwerking. Vitamine D is daarmee onmisbaar en van groot belangrijk voor iedereen die gezond wil leven. Maar, uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen een ontoereikende vitamine D waarde heeft. En dat is best verontrustend te noemen.
Wat is dan een ontoereikende vitamine D waarde?
In Europa is er een gezamenlijk beeld over wat gezond is. Een minimum vitamine D-waarde van 50 nmol/L en een streefwaarde van 75 nmol/L. Alles onder de 50 is te bestempelen als een tekort. Orthomoleculair gezien is dit iets te voorzichtig, vooral gezien het grote gezondheidsbelang van deze vitamine. Wat ons betreft geldt: 80 is prachtig!
Waardoor ontstaat een tekort?
We staan te weinig in contact met de Uv-straling van de zon. Zonnestralen op je huid zorgen voor ruim 90% van de vitamine D aanmaak in je lichaam. Het resterende deel haal je uit voeding, zoals vette vis, vlees en eieren. Maar laat die zonnestralen nou net maar 5 maanden per jaar sterk genoeg zijn om een toereikende waarde vitamine D aan te kunnen maken.
Heb ik een tekort?
Een van de eerste symptomen waardoor je erachter kunt komen of je een tekort hebt, is je huid. Een doffe, droge huid kan duiden op ontoereikende waarden van deze belangrijke vitamine. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld bot en spierproblemen zoals botontkalking of osteoporose. En cognitieve achteruitgang. Onderzoek toont aan dat een tekort aan vitamine D de geestelijke achteruitgang bij ouderen kan versnellen. En dat betekent mogelijk een verhoogd risico op Alzheimer en/of dementie.
Kortom, het is geen overbodige luxe om vitamine D bij te slikken. Dit zou wat mij betreft voor iedereen tot de basissuppletie horen. Een fijn en geruststellend idee dat veel van mijn cliënten dit ook al doen.

Advisering & verkoop van supplementen o.a.
Supplementen die de therapie ondersteunen