Gezonde voeding
Laat voeding je medicijn zijn… gezonde voeding stap voor stap!
“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”, zei Hippocrates 2300 jaar geleden al. Een stelling die nog steeds ontzettend actueel is en volgens mij altijd actueel zal blijven. Veel klachten ontstaan door “verkeerde” voeding. Denk maar eens aan bepaalde darmklachten, hormonale klachten, glutenovergevoeligheid en allerlei vermoeidheidsklachten. Het is dus belangrijk na te denken over wat je eet. Maar waar begin je dan? Om je op weg te helpen deel ik graag een aantal orthomoleculaire voedingstips die je zelf kunt toepassen.
Stabiliseren van je bloedsuikerspiegel
Het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel is een belangrijke stap naar gezondheid. Hoe? Door eerst de suikers flink af te bouwen. Suikers vind je onder andere in frisdranken, koekjes en gebak. Maar bijvoorbeeld ook in pasta, aardappels en brood. Natuurlijk begin je stap voor stap. Je zorgt zo voor een stabielere bloedsuikerspiegel. En dat ga je merken aan je energieniveau! Meer info over het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel vind je in dit blog.
Groente
Ontzettend belangrijk om groente niet alleen bij de avondmaaltijd te eten, maar bijvoorbeeld ook tijdens de lunch of zelfs het ontbijt. Dat zijn we wellicht niet gewend, maar veel groente eten voorkomt verzuring van het lichaam en ondersteunt een gezonde darmflora (wat weer de basis is voor een gezond lichaam). Het is belangrijk om hierbij te variëren: spruitjes, bietjes, prei, sla, wortels, tomaten etc. Het liefst meer dan 500 (!) gram groente per dag. Maar ook hier vooral stap voor stap opbouwen en voor jezelf ontdekken wat jij lekker vindt!
Zuivelconsumptie verminderen
Voor het verteren van koezuivel (vla, yoghurt, melk, kwark, kaas etc) zijn veel spijsverteringsenzymen nodig. Je spijsvertering wordt dus extra belast hiervoor. En dat kan op den duur klachten opleveren. Belangrijk dus dit niet te veel binnen te krijgen. Bang dat je niet voldoende calcium binnenkrijgt? Calcium vind je ook ruimschoots in bijvoorbeeld verschillende soorten groente:
- Zeewier
- Boerenkool
- Groene kool
- Ui
- Broccoli
- Spinazie
- Koolrabi
Verminderen tussendoortjes
Het liefst eet je max 3 keer op een dag en dus zo min mogelijk/geen tussendoortjes. Ook dit helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dat is in het begin best even wennen, maar je zult merken dat je hier na een tijdje ook geen zin meer in hebt (doordat je bloedsuikerspiegel stabiliseert). Afbouwen van tussendoortjes kan door eerst te kiezen voor gezonde tussendoortjes zoals een handje ongebrande ongezouten noten, een eitje, snackgroenten etc.
Eiwitten combineren met groente
Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen die we nodig hebben. Maar ze werken ook verzurend voor ons lichaam en daarom is het belangrijk naast eiwit altijd voldoende groente tijdens de maaltijd te eten. Groente ontzuurt namelijk. Goede eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld kip, maar ook noten of paddestoelen.
Gezonde vetten
Stop of verminder het gebruik van omega 6 vetzuren (zoals margarine of zonnebloemolie) en voeg meer omega-3 en omega-9 vetzuren toe aan je voeding. Omega 3 vetzuren hebben onder andere een rol in het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Omega 3 vetzuren verlagen daarnaast het cholesterolgehalte en zijn van belang voor de ogen en de hersenfunctie. In de praktijk krijgen we met onze voeding vaak meer omega-6 binnen dan omega-3 (1:20 soms..), terwijl de verhouding idealiter ongeveer 1:3 (liefst zelfs 1:1) zou moeten zijn. Omega-3 kan je vinden in vette vis (haring, makreel, zalm) of avocado, lijnzaad of chiazaad. Omega-9 zit bijvoorbeeld in extra vierge olijfolie.Bij olijfolie is het wel belangrijk dit niet te hoog te verhitten in de pan. Gebruik daarvoor het liefst kokosolie. Voor meer info over gezonde vetten, zie ook dit blog.
De eerste stappen naar een betere gezondheid
Door deze 6 stappen te volgen kan je langzaam maar zeker werken aan gezondere voeding en daardoor een gezondere versie van jezelf. Meer weten? Ik help je graag!

Advisering & verkoop van supplementen o.a.
Supplementen die de therapie ondersteunen